Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Κρατικοποιήσεις Τραπεζών

Ωπα! Θα κρατικοποιήσει τράπεζας λέγει ο Γεώργιος ο Β' Παπανδρέου ο Γ'. Βεβαίως αυτό δυνατόν να είναι απαραίτητο μετ' ου πολύ, αναλόγως του μεγέθους της κρίσεως και προ της αναλήψεως της εξουσίας εκ μέρους του (εάν ποτέ). Εάν όχι δι'όλας, δια κάποιας. Τίθεται βεβαιως το ερώτημα τι θα γίνει τότε με τους μετόχους τους και τας θυγατρικάς τους. Η απάντησις είναι περίπου αυτοννόητος (οπότε ΠΡΟΣΟΧή), αλλά το βασικότερο είναι άλλο. Καλώς, να συζητήσωμεν την ιδέαν να κρατικοποιηθούν προσωρινώς, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα (δια τους οργανισμούς και την οικονομία), αλλά να ιδιωτικοποιηθούν, υπό νέαν μορφήν τάχιστα.

Εάν το αντιληφθεί αυτό ο ΓΑΠ, και αφήσει την επαναστατικήν γυμναστικήν και τις κορώνες, τότε δυνατόν και να ευρίσκεται πλησιέστερα εις την καλή λειτουργία της αγοράς εξ όσων η δήλωσις του αφήνει να εννοηθεί. Άλλως τε την ιδίαν λύσιν πρόκειται καθ'ως φαίνεται να ακολουθήσουν και οι πλέον ευαισθητοι εις ζητήματα λεηλασίας υπό των κρατικοδίαιτων γραμματέων και φαρισσαίων, Αγγλοσαξωνες

Έχω πλειστάκις αναφερθεί εις τα των τραπεζών, διότι είναι τομεύς που με ενδιαφέρει. Τα ξεύρετε, τας εθεώρουν από πολλού καιρού υπερτιμημένας και η γνώμη μου δεν έχει αλλάξει, κάθε άλλο. Ιδιαιτέρως εάν η κρίσις κτυπήσει πολύ και χρειάσθεί να κρατικοποιηθούν ως εναλλακτική του πολύ χειροτέρου σεναρίου της πτωχεύσεως και μονον. Αλλά, ας επαναλάβω την βασικήν έννοιαν της καταστροφής του πλούτου εις χείρας κρατικοδιαίτων δια του υστερογράφου εις την "Μωρία των τραπεζιτών":

"ΥΓ2 Έλεγον επέρυσι την νύκταν των εκλογών ότι θα αγοράσω κρατικόχαρτα διότι ο Αλογο το πάει προς αποκρατικοποίησιν. Και ότε εχέφρων άνθρωπος ακούει αποκρατικοποίησιν οργανισμών, παύσιν δηλαδή της κατασπαταλήσεως δημοσίου χρήματος (εξ ορισμού ότε είναι "δημοσιοι", τουτέστιν υπό κατοχήν παρά των κηφήνων και πλιατσικολόγων με τα λευκά κολλάρα) ασφαλώς και αγοράζει με προοπτικήν κέρδους. Και τούτο πράγματι εβγήκε κερδοφόρον επί πολύ και μάλιστα αρκετά μετά αφ'ότου επώλησα. Τώρα ακούω ότι οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν, εν μέρει έστω, και δη εις την ονομαστικήν τους τιμήν. Έως ότου αυτό είτε γίνει, είτε διευκρινισθεί ότι δε θα γίνει, ουδείς εχέφρων άνθρωπος (τουλάχιστον του εξωτερικού, διότι εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε) νομίζω ότι πρόκειται να δεχθεί να αγοράσει εις τιμήν μεγαλυτέραν εξ αυτής που προβλέπεται να αγοράσει άλλος μετά ολίγον καιρόν. Το νόημα εν αγοραίς είναι να αγοράζεις εταιρείας χαμηλοτερα και να πωλείς υψηλότερα, ουχι να αγοράζεις υψηλοτερα και μετά να κρατικοποιούνται. Κρατικοποίησις (έστω προσωρινή, έστω και εάν προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι σχεδόν αναποφευκτη) σημαίνει καταστροφή κεφαλαίου και πλούτου. 

Απλούν είναι και ο νοών νοείτω."

Τίποτε δεν έχει αλλάξει, ούδε και πρόκειται ευκόλως να αλλάξει το αξίωμα της  καταστροφής πλούτου υπό των κομματικώς διορισμένων. Πολλώ δε μάλλον εάν υπάρξει πλήρης κρατικοποίησις, δηλαδή (κατά πάσα πιθανότητα δι'ότι δε γνωρίζωμεν τους όρους) μεγάλη ή καθολική σχεδόν απαξίωσις του κεφαλαίου των υφισταμένων μετόχων. Οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή εις τα τραπεζόχαρτα και δεν τα λέγω μονον εγώ, τα έχει ειπεί και ο Hi5 και τα λέγει και ο Spartis. Νομίζω ότι εν πολλοίς εκεί θα παιχθεί και το παιγνιο του επιπέδου αντιδράσεως που λέγαμε εις την επί χάρτου άσκησιν του Κου Έκο, εάν δηλαδή θα είναι περι τα 2/3 του 2301, του 2103 ή του 2031. Εκεί και βεβαίως εις το κρίσιμον ερώτημα περί Wall. Το προσεχές μέλλον έχει ενδιαφέρον και κατά πάσα πιθανότητα κύμα αν και σημειώνω (και εύχομαι) το αισιοδοξότερον γύμνασμα υπό του Artaxia

Προσοχή λοιπόν και Καλή Κυριακή.

ΥΓ Κατά παγίαν τακτικήν και πεποίθησιν, ουδέπω προτείνω αγοραπωλησίας μετοχών ή διακράτησιν, πιστεύω δε ότι εάν τις ακούει άλλους εις αυτά τα πράγματα άνευ ιδίας μελέτης ή ευθύνης είναι απολύτως άξιος των απωλειών που θα υποστεί. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα θέμα είναι και το τι ακριβώς θα (και αν) κρατικοποιήσουν. Πώς δηλαδή θα έχουν οριστεί οι "Τράπεζες"; Το πιθανότερο θα είναι να κρατικοποιηθούν τα σφάλματα και πάλι κάποιοι θα είναι στην απέξω να γελάνε με τα τσουβαλάκια γεμάτα. Και πάλι θα πληρώσουμε οι υπόλοιποι μια ακόμα προδοσία (και δε βλέπω να είναι και η εσχάτη).

Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας είπε...

Χε, χε, ακριβώς. Και να ειδούμε τι θα ζητήσουν, τα πάγια ή τας θυγατρικάς λχ.