Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Παναγία βόηθα

Ενδιαφέρουσα η εχθές "Μαύρη Δευτέρα", αναμενομένη εν πολλοίς. Σημειώνω ότι το παρόν "γεγονός" ούτε που έδωσε σημασίαν εις σειράν αντιστάσεων (αντίο 1023, αλλά να ειδούμε τι θα γίνει και τας προσεχείς ημέρας) και πάει δι'άλλα. Εν γένει, ότε συμβαίνουν τέτοια, το μόνον που δύναται τις να κάμει είναι να αναμένει και να προσεύχεται. Τα μάλα δε εάν ήκουσε τινάς των θαμμώνων των χρηματιστηριακών καφενείων, δημοσιογράφων και αναλυτών και ηγόρασε μετοχάς (μικρά αμαρτία) χωρίς να τηρήσει στοπλόσσια (μέγα σφάλμα). Πάντως η αγορά είναι τυρβώδης, εντός συστημικού γεγονότος, κατά πάσα πιθανότητα προ εξωγενών παρεμβάσεων και δι'εμέ τουλάχιστον που δεν με ηύρε βραχυθετημένον, κρίνω ότι η καλλιτέρα θέσις είναι εκτός - ασφαλώς καθείς υπεύθυνος δια τα κεφάλαιά του.


Μοι προεξένησε ιδιαιτέραν εντύπωσιν επίσης η δραματική υποχώρησις των κρατικοχάρτων. Έχει βεβαίως τη σημασία της, την έχω συζητήσει μετά τινών ιδιωτικώς: τα κρατικόχαρτα πάνε καλώς κατά τη διάρκεια μετοχοποιήσεων, ότε το κράτος εκφορτώνει εις μικρομετόχους. Εδώ φαίνεται ότι οι πωλήσεις θα γίνουν από το -χρεοκοπημένο- δημόσιο εις τους ξένους αμέσως, άνευ μεσολαβήσεως του ΧΑΑ και οι μέτοχοι βλέπουν την τύχην της μετοχής του ΟΤΕ της Εμπορικής κοκ και προφανώς διερωτώνται ποίος θα μείνει με τον μουτζούρη.

Εν ολίγοις αναμονή, η Μεγάλη Άρκτος κατευθύνεται εκεί που ανεμένετο και μετά τα πράγματα θα πάνε καλλίτερα. Πρώτα πάντως θα πάνε χειρότερα και φαίνεται ότι η επερχομένη ύφεσις περί ης από καιρού συζητούμε είναι πλεόν αντιληπτή πολλοίς.

Αλλά, ας μην σχολούμεθα με τα τετριμένα. Μην λησμονείτε, έρχεται Δεκαπενταύγουστος.

Υγίεια και ευλογία τοις πάσιν.

ΥΓ Απηγόρευσε λέει η ΕΚ τας ανοικτάς πωλήσεις. Αλλά, εάν πραγματικώς θέλει να σταματήσει την πτώσιν θα έπρεπε να απαγορεύσει γενικώς τας πωλήσεις...
ΥΓ2. Μοι ανέφερε φίλος και με συνεβούλευσε έτερος να μην ομιλώ πολύ περί του Λαυρεντιάδου, καθ'ότι η έκθεσις του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος εις τας εταιρείας του είναι θηριώδης και τυχόν παραπάτημα θα παρασύρει πολύ κόσμον. Δεν ομιλώ λοιπόν, απλώς παραθέτω σύνδεσμον. Και ο νοών νοείτω.


4 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Φίλτατε Θρασύβουλε. Θα παρακάμψω το γεγονός πως ομιλούσατε για αγορές 200 πόντους πάνω από εδώ και ξάφνου δηλώνετε άχαρτος. Θα σταθώ όμως στο γεγονός της "αντίστασης" του 1023. Αδυνατώ να κατανοήσω τι είδους αντίσταση είναι ένας αριθμός που οι τιμές δεν στέκονται σε αυτόν ούτε για 10 λεπτά της ώρας. Μου φαίνεται το ίδιο αλλόκοτο με τις δηλώσεις των τεχνικών αναλυτών πως "οι ταλαντωτές είναι υπερπουλημένοι".

Αυτά προσωπικώς τα ακούω και τα διαβάζω βερεσέ.

Οι άνθρωποι είτε περιμένουν την αγορά για πάνω και αγοράζουν, είτε τη βλέπουν για κάτω και πουλούν.

Καλό Δεκαπενταύγουστο να έχουμε.

Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας είπε...

Ω, χαίρετε Αρτ! Πώς είσθε? Έχετε την ευγενή καλοσύνη να μοι υποδείξετε δια συνδέσμου πού έγραψα αυτά που λέτε για να τα ειδώ και εγώ? "Ξάφνου άχαρτος?" Πλημμελή αναγνώστη σας ευρίσκω. Αγοράς ενίοτε ναι, και υπό το 1204, ως κούρσον, πωλήσεις επίσης, είτε δια κέρδος είτε ως στοπλόσσι. Πού το περίεργον, εσείς τα υπανδρεύεσθε τα χαρτιά?

Η αλήθεια είναι ότι το 1023, προ ετών εφαίνετο "τρελλόν", το νυν φαίνεται συντηρητικόν. Αλλά, εγώ το είδον τότε και έκαμα τα κουμάντα μου. Ως και τώρα βλέπω άλλα. Απλούν, ειλικρινώς.

ΠΥΡΡΩΝΕΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ είπε...

οι άνθρωποι επίσης μπορεί να βλέπουν την αγορά για "κάτω" και παρ' όλα αυτά να αγοράζουν, εάν η αγορά αποτυπώνεται σε φράγκα...

Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας είπε...

Α, ναι, η χώρα του τυριού και της σοκολάτας παραμένει καλοφάγωτη... :-)