Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Επιστολών το ανάγνωσμα

Αμα τηι ψηφίσει του Μεσοπροθέσμου (Φεσοπροθέσμου, ορθότερον) η εγχώριος αγορά έκαμε μια ανωφέρεια, κλειτορίαν τινά ούτως ειπείν. Το μυστήριον της σκέψεως των τότε αγοραστών μοι είναι αδιαπέραστον, αλλά πάλι μπορεί και να μην εσκέφθησαν και τίποτε. Είπον τότε ότι δε θα ξαναγράψω έως ότου η αγορά εξέλθει εκ νέου της ζώνης των Αλώσεων τουτέστιν υπό του 1204. Ε εντάξει δεν εκράτησε και πολύ και σήμερον και πάλιν διερράγη και πάλιν έστρεψε. Αναμενόμενα αμφότερα. Φαίνεται μάλιστα ότι το χασματάκι ολίγον βορειότερα, μετά της σημερινής διαμορφώσεως, μπορεί να συντηρήσει ελπίδα ελαφρώς βορειοτέρας κινήσεως.

Αλλά είπαμε, σήμερον η αγορά έδειξε αντοχήν περί το 1204, ως από πολλού χρόνου συζητούμε. Το θέμα είναι ότι το ζήτημα του 1023 δεν φαίνεται να έχει λήξει ακόμη.

Μια που ήλθε η ώρα να γράψω ωστόσο, θα ήθελον να αφιερώσω το σημερινόν είς την λίαν διαφωτιστικήν επιστολήν Κοραντή, καθώς και το συνοδευτικόν αυτής κείμενον του "Βήματος", το οποίον φρονώ ότι άπαντες οι Έλληνες πρέπει να αναγνώσουν. Η επιστολή καταλήγει ως εξής:

"Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι όσα αποκαλύπτω ανωτέρω θα γίνουν πιστευτά και θα τεθεί τέρμα στην εκμετάλλευση της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου από ορισμένους που συμμετέσχον σε αυτήν, αλλά δεν τη διοργάνωσαν."

Λέγει πράγματι πολλά περί την νεοελληνικήν μυθολογίαν, ην σήμερον πληρώνουμε.

Είναι λίαν διαφωτιστικόν να διαβάσετε την μεστήν νοήματος επιστολήν και εάν δεν πείθεσθε υπό των γεγραμμένων του Κοραντή (κρατικού στελέχους άλλως τε επί δικτατορίας) τα όσα έλεγε ο Ψυχάρης τότε:

"στο βιβλίο του Τα Παρασκήνια της Αλλαγής ο Σταύρος Π. Ψυχάρης κατέγραφε γραπτή πρόσκληση από το Υπ. Εξ. προς τους Αμερικανούς να επανεξεταστεί το θέμα των αμερικανικών βάσεων. Η πρόσκληση είχε διατυπωθεί το φθινόπωρο του 1973 και είχε καταληκτική ημερομηνία το τέλος του έτους. Προτού λήξει η προθεσμία ο Γ. Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση Μαρκεζίνη έπεσαν."

Υπενθυμίζω εις τους νεωτέρους ότι τότε ούτε χρέος μεγάλο είχαμε, ούτε ελλείμματα, ούτε μπαχαλιαραίους εν οδοίς, ήτο δε η ανάπτυξις αλματώδης (καίτοι με κόστος δυσβάστακτον αργότερον). Κι όμως υπέστημεν ταπείνωσιν και πανωλεθρίαν εν Κύπρω δι'ότι δεν είχαμε ουσιαστικήν κυριαρχίαν. Αυτά δια τους νενέκους των έξωθεν εντολών ίνα διατηρηθεί το φαύλο "δημόσιο" των ημετέρων.

Αλλά, αρκετά, κάνει και ζέστα. Καλό καλοκαίρι αν δε σας ξαναδώ!

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

καλησπέρα

το φύλλο του (τότε σαββατιάκου βήματος) περιείχε 3-4 άξια λόγου κομμάτια με σημαντικότερο αυτό που αναρτήσατε - τα αποσπάσματα με πολύ ζουμί, γράφει και για τη χούντα που υπέκυψε στις αραβικές πιέσεις για άρνηση στα αμερικάνικα αεροπλάνα προς βοήθεια του ισραήλ (που σήμερα είμαστε φίλοι..)

με τούτο ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΜΕ και ίσως είναι η μόνη εγγύηση για τα πολύ χειρότερα που υφαίνονται