Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Αγόραζε και κράτα, μια συνταγή πατάτα?

Το επίπεδο της οικονομικής δημοσιογραφίας, όπως και αυτό της γενικοτέρας δημοσιογραφίας, εν Ελλάδι είναι αντίστοιχον του επιπέδου του γενικού πληθυσμού: γενικώς δια τας πανηγύρεις, με λαμπράς ωστόσο εξαιρέσεις. Αυτό που συνήθως μοι αρέσει περισσότερο είναι τα αξιώματα που θεωρούνται αρρήτως αυταπόδεικτα και αποδεκτά εκ των προτέρων. Ένα τέτοιο είναι ότι η μακροχρόνια διακράτησις αποδίδει. Η γνωστή "buy and hold", τουτέστιν "αγοραζε και κράτα" στρατηγική. Έχω επανειλημμένως κριτικάρει (διακριτικώς βεβαίως) την θέσιν αυτήν δι'ότι πιστεύω ακραδάντως ότι είναι αν μη τι άλλο ουδόλως αυταπόδεικτος.

Είδον έτσι με ενδιαφέρον την πεποίθησιν μου αύτη να αποτυπούται εις το κάτωθι διάγραμμα, όπερ αποδεικνύει δι' απλής ματιάς ότι ο Dow επέστρεψε εάν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, εις τα επίπεδα του 1966 (άνευ μερισμάτων). Την εποχήν δηλαδή που οι περισσότεροι ημών είμεθα παίδες, έφηβοι, είτε εις μακρομοριακήν κατάστασιν. Μελαινα γραμμή ο ονομαστικός Δοω, κυανή ο αποπληθωρισμένος ( το διάγραμμα είναι λογαριθμικόν):


















Όπερ, ας μη θεωρείται αυτοννόητος η επιτυχία της συνταγής αυτής. Θα επαναλαβω το προφανές: μικρά μονον μειοψηφία κερδίζει. Εάν προκύψει σύστημα ή στρατηγική που κερδίζει συντόμως παύει να κερδίζει. Από την άλλην το διάγραμμα εχει μεγάλο ενδιαφέρον όπως και αι συγκρίσεις του Δοω μετ'άλλων επενδυτικών επιλογών και θα επανέλθω. Ενδιαφέρον έχει και η περιοχή εν ήι ευρισκόμεθα ως δυνάμει εφαλτήριον αντιδράσεως, όπως έχωμεν προηγουμένως εικάσει και ως και διαγραμματικώς εμφαίνεται.

Αλλά δια το πλείν επικινδύνως θα μοι επιτρέψεται να αναφερθώ αργότερον εντός της εβδομάδος. Προς το παρόν ελπίζω να γίνεται αντιληπτόν διατί το "αγοραζε και κράτα" δυνατόν να αποδειχθεί "συνταγή πατάτα" και δη είτε καυτή, είτε νερόβραστος.

6 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Πες τα Χρυσόστομε, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας εδω πέρα. ;)

usound είπε...

Κοινότυπα πράγματα. Τι θες να μας πεις δηλαδής? Πως όποιος αγόρασε μετοχές το 1966 και τις κρατούσε θα ήταν στα λεφτά του σήμερα? Ο 40 χρόνια διακρατών τουτέστιν θεωρείται μακροχρόνιος επενδυτής ενώ ο ανά δεκαετία πουλών και επαναγοράζων δεν είναι?
Με τη δεύτερη τακτική δυό πολυκατοικιούλες, τρία εξοχικούλια και κάτι ψιλά περιμένουν την εκμετάλλευσή τους. Κι είσαι και μακροπρόθεσμος!

Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας είπε...

Καλημέρα παίδες! Αρτάξια, birds of feather... ;-)

Τι θέλετε επιτέλους ιατρέ? Που τα είδατε τα κοινότυπα? Επειδή σας έχουμε μάθει πέντε πράματα μας τη βγαίνετε κιόλας αντικανονικά. Θα αφιερώσω άσμα (ένεκα η ημέρα της γυναικός):

http://www.youtube.com/watch?v=VkKXZCpyJ3A&feature=related

;-)

usound είπε...

Έλα παππού μου να σου δείξω τ' αμπελοχώραφά σου!

Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας είπε...

Χε, χε να έχετε χάριν που δεν εμπορώ να γράψω εις το φόρουμ περί των βαφών μαλλιών... ;-)

Albatrus είπε...

καλημέρα κι από μένα :-))

@ θρας
-άλλο να κρατάς καυτή πατάτα στα χέρια σου κι άλλο αναμμένα κάρβουνα.
-εκτός κι αν είσαι αναστενάρης.
εγώ πάντως δεν είμαι.