Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

H σφαγή των σκύμνων της Άρκτου - και η επιστροφή της μητρός

Ωραία. Λαμπρά, ιστορική η άνοδος και διέρρηξε αντιστάσεις και επίπεδα ασκαρδαμυκτί. Έχω βεβαίως πλειστάκις υποστηρίξει ότι αι μαζικαί ανοδικαί κινήσεις είναι ίδιον των αρκτωδών περιόδων και ουχί των Ταύρων. Αλλά το σημερινό είναι ιστορικών διαστάσεων, πώς να το αρνηθείς?

Ο αγαπητός μου Βαρρυ έθεσε εν τωι ιστολογίωι του την ερώτησιν του τί γίνεται ότε ένας μην καταλήγει με άνοδον υπέρ το 5%, προεξοφλώντας ότι ο τρέχων θα κλείσει τουλάχιστον εκεί -κάτι βεβαίως πιθανόν, αλλ' ουχί ακόμη βέβαιον. Την εσχάτην φοράν που συνέβη αυτό ήτο ο Δεκέμβριος του 2003. Εις εκ των αναγνωστών έκαμε την ιστορικήν ανασκόπησιν και ήυρε τέτοια άνοδο εις το 8,25% των περιπτώσεων κατά τα τελευταία περίπου 140 έτη. Μετά από ένα τέτοιο μήνα η αγορά έστρεψε υψηλότερα κατά το 71% των περιπτώσεων μετά από ένα έτος με μέσο κέρδος 21%. Κατά τας υπολοιπους φοράς η μέση απώλεια ήτο 14%.

Ωστόσο δεν ευρίσκω αυτή την εκδοχή πολύ χρήσιμη, δι'ότι είναι ετεροβαρής (μεγαλύτεραι και περισσότεραι κινήσεις εις την αρχική, "ανώριμη" περίοδο των χρηματιστηρίων στρεβλώνουν τα στατιστικά) και δε μας δίδει και πολλά στοιχεία ως προς το δέον γενέσθαι. Πιό ενδιαφέρουσα ευρίσκω την προσεγγισιν του sentiment trader. Υπελόγισε λοιπόν το τι γίνεται ότε έχωμεν τοπικό χαμηλό τουλάχιστον τριετίας και αμέσως μετά μήνα >+5%. Το αποτέλεσμα έχει ως εξής:


Βλέπωμεν λοιπόν ότι σε δύο περιπτώσεις πράγματι εσήμανε στρέψιν και σημαντικά κερδη εντός έτους. Κατά την Μεγάλην Υφεσιν βεβαίως, μετ'ου πολύ το πράγμα έστρεψε και η μαμά-Άρκτος επέστρεψε αγρία, ίνα εκδικηθεί την σφαγήν των σκύμνων.

Αλλά, και το συναρτώ αυτό μετά των κατά καιρούς συζητήσεων μου με τον εκλεκτόν Κον Στούπα, κατά το βάθος του χρόνου, λ.χ. πενταετίας τα πράγματα έδειξαν ότι ότε συμβαίνει κάτι τέτοιο εις την καλλιτέρα των περιπτώσεων, η αγορά έχει ήδη εισέλθει εις διαδικασίαν σχηματισμού πυθμένος (ήτις βεβαιως κάποτε διήρκεσε πολύ):



Εδώ λοιπόν βλέπωμεν επίσης ότι εν πάση περιπτώσει, το σημείον αυτό εσήμανε δυνατότητα εξόδου με κέρδη εντός πενταετίας.

Δεικνύει το σημείον αυτό εξαφάνισιν της μαμάς-Αρκτου? Έως τουδε, επ΄ουδενί, ιστορικώς πάντοτε από το 1928 και εντεύθεν η μήτηρ επέστρεψε ίνα εκδικηθεί την σφαγήν των σκυμναρίων της, κατά το μάλλον ή το ήττον. Αλλά από την άλλην, δεικνύει ότι ευρισκόμεθα ήδη εις περιοχήν ασφαλεστέρων αγορών μετοχών, κι ας μην ευρισκόμεθα ακόμη εις τον απόλυτο πυθμένα (ενδεχομένως, ως νομίζω).

Υπ' αυτό το πρίσμα, εφ'όσον ο Μάρτιος κλείσει >5%+, και η απώλεια πάντων των κερδών από το 1966 έως σήμερον προηγουμένως, θα πρέπει να θεωρηθεί σήμα αντιθετικόν προετοιμασίας τοποθετήσεων. Και εάν η ζώνη των αλώσεων φαίνεται σήμερον μακριά, προσωπικώς νομίζω ότι πλείστα σενάρια αρχίζουν να συγκλίνουν πλέον και ενδεχομένη επαναδοκιμασία χαμηλών θα δώσει ευκαιρίας εκ νέου τοποθετήσεων και δη με πλέον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αν και βεβαίως παρελθούσαι αποδόσεις δε διασφαλίζουν μελλοντικάς, αγοραπωλησίας δεν προτείνω ποτέ κοκ.

9 σχόλια:

mc είπε...

Έχει η Αγορά μνήμη; Αυτό είναι ένα κατά τη γνώμη μου καλό ερώτημα.
Και εάν ναι, πόσο πίσω θυμάται;
Θα μπορούσα π.χ. να ρωτήσω τους φίλους σας που κοιτούν τόσο πίσω, το εξής: Μετά από κέρδη της τάξης του 20% εντός δέκα συνεδριάσεων, τι ακολούθησε;
Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε προηγούμενους πυθμένες με τον τωρινό, πέραν πολλών και διαφόρων λόγων και του εξής απλού: Ο τωρινός απλώς δεν γνωρίζουμε εάν είναι πυθμένας.
Να επαναφέρω το ερώτημα λοιπόν προς Barry και λοιπούς;
Μετά από κέρδη της τάξης του 20% εντός δέκα συνεδριάσεων, τι ακολούθησε;
Κλείνω με το εξής: Κανείς δε "μαζεύει" διαφημίζοντας το.

Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας είπε...

Χε, χε, ιδού ο ανιψιός μου ο αγαπητός, να με επισρέψει εις την αρκτώδη οδόν της αληθείας μόλις ολίγον αισιοδοξησα... ;-)

haros είπε...

μου εχετε σπασει τα νευρα ολοι σας,πρεπει να ξενιτευομαι καθε φορα στα ορη στα αγρια βουνα για να πω μια κουβεντα.ασε που ειναι σπαστικη διαδικασια να βαλεις εδω σχολιο.τελος παντων.
συμφωνω με τον ανηψιο,οτι εντελει το αθροισμα στο ταμειο δηλωνει την επιτυχη ενασχοληση με τα του ναου,(ειδικα αν ειναι ελαφρως θετικο)οπως και να γινεται αυτη,ειτε με πατοκυνηγι,ειτε με μικρες κοφτες πραξεις,ειτε με οποιαδηποτε μεθοδο.(ο καθεις και τα γουστα του)βεβαια,οσον αφορα εμας τους ερασιτεχνες,(γιατι οι επαγγελματιες εχουν το ετος,παει τελειωσε)τιθεται το ακολουθο ερωτημα..ποτε κανει κανεις αυτη την σουμα ?? ανα εξαμηνο,ανα ετος,ανα δεκαετια,ανα επενδυτικο βιο?? και αν πιστευει κανεις στην μετενσαρκωση,ανα ποσες ζωες??
διαβαζω παντα με ενδιαφερον τα ιστορικα στοιχεια που παραθετεις.

mc είπε...

Χάρε, ένας απλός τρόπος που χρησιμοποιείται στον ορισμό του διαστήματος, είναι το να μετράμε το χρόνο σε συναλλαγές. Έτσι, μπορεί να είναι συγκρίσιμες οι αποδόσεις βραχυπροθέσμων-μεσοπρόθεσμων-μακροπρόθεσμων. Το ουσιαστικό είναι ότι και αυτός ο τρόπος προϋποθέτει εξόδους.
Σε ένα οποιοδήποτε σύστημα (μην θεωρηθεί ότι μιλάμε μόνο για μηχανικά, όλες μας οι κινήσεις μπορούν να ειδωθούν ως καλά ορισμένα συστήματα εφόσον πληρούν τις απαραίτητες συνθήκες, δηλαδή είσοδο-έξοδο-στάθμιση), συνήθως είναι αρκετό το να δεις πως κινήθηκε σε διάστημα δεκαετίας και αν είναι δυνατόν, να έχει επιδείξει σταθερότητα, πάντα σε συνάρτηση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Γενικότερα τώρα, ο καθένας μας οφείλει ως ένα βαθμό να συγκρίνει την απόδοση του (μηνιαία-ετήσια) με εκείνη της Αγοράς. Το ζητούμενο είναι ασφαλώς η υπεραπόδοση.

Albatrus είπε...

Καλημέρα φίλε!

-σήμερα μπορεί άνετα να κατέβει κάποιος απ'το τραίνο χωρίς απώλειες.
-για την Πέμτη όμως ΔΕΝ είμε σίγουρος.

ArTaXiA είπε...

Οι χρησμοί είχαν δείξει το 820, όπερ και εγένετο. Ετοιμασθείτε για μια μερική επαναφορά στην καντήφλα. Οποιαδήποτε τιμή του S&P πάνω από αυτά τα επίπεδα εκλαμβάνονται ως αγελαία συμπεριφορά μάλλον, παρά ως ορθολογικές αγορές.

Τα δέοντα!

Evie Kounavie είπε...

Για μας τους ερασιτέχνες και μια απόδοση μεγαλύτερη του τραπεζικού τόκου είναι επίτευγμα! θα μπορούσα μάλιστα να πω ότι είναι το δεύτερο επίτευγμα γιατί το πρώτο είναι η διατήρηση του αρχικού κεφαλαίου. Η εμπειρία η αυτοπειθαρχία η παρατήρηση και η μελέτη θα οδηγήσει και στα επόμενα.

Albatrus είπε...

-παιδιά εγώ σήμερα βγήκα νωρίς και εύκολα, για να μη φάω φούμο και εγκλωβιστώ.

τη Πέμπτη πρώτα ο θεός......
θα σορτάρω.

ArTaXiA είπε...

No, no senor! No sortar ayi!